Zo herken je een nep AI-filmpje

Leestijd: < 1 minuut

We worden overspoeld met AI-filmpjes, zeker op sociale media. Maar hoe zie je of een video echt of nep is? Helemaal als het om nieuws gaat?

Vanuit persoonlijke interesse volg ik dit YouTube-kanaal al een tijdje. Expert leggen enthousiast uit hoe imponerende visuele effecten in films en games worden gemaakt.

Dit keer helpen ze je AI-video’s te herkennen. Zodat je je minder snel laat foppen. Dat doen ze enerzijds met boerenverstand, anderzijds door goed naar de details te kijken.

Grappig is dat ze ook de Coca-Cola-reclames onder de loop nemen, waarover ik recent schreef. Spoiler: daar zijn ze nog niet erg van onder de indruk. Andere spoiler: ondanks de matige creatieve kwaliteit scoren de AI-films van Coca-Cola bovengemiddeld goed onder kijkers (een 5,9 op een schaal van 6 in een onderzoek van System1).

Maar let op: dit is niet per se omdat AI een briljante reclame heeft gemaakt. Het is vooral omdat de AI-film een aantal klassieke merkwetten respecteert: die van consistentie, eigenheid en herkenbaarheid.

Coca-Cola rijdt al 30 jaar rond met de Kersttruck. Daardoor herkennen we het kerstconcept direct en eet ons brein de boodschap met gemak. En zoals Kahneman ons leert, hoe minder onze hersenen hoeven na te denken, hoe fijner ze dat vinden. Zeker als het om reclame gaat. En doordat AI direct voortborduurt op Coca-Cola-reclames uit het verleden, is dit filmpje bijzonder herkenbaar en lekker consistent. Daardoor werkt ie prima.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *