Iedere marketeer herkent het dilemma wel: houd je je merkvraagstukken praktisch of pak je ze fundamenteel aan?
Enerzijds kom je een eind met een goed buikgevoel. Als je signalen uit de markt aandachtig volgt en goed naar andere merken kijkt, weet je al een boel.
Anderzijds wil je niet ‘zomaar wat doen’. Je bent je bewust van het gevaar van tunnelvisie. Plus je weet, dat je lang niet alles weet. Er zijn immers allerlei onderzoeken, modellen en inzichten, waarvan je goed gebruik zou kunnen maken.
Maar vaak leiden die weer tot trajecten met veel voeten in de aarde. Vraagstukken kunnen nodeloos ingewikkeld en academisch worden.
Dus stoei je met de bekende spanning tussen snel en goed.
Mountview’s Merkmodule
Zelf speelde ik hier ook regelmatig mee. Daarom heb ik de afgelopen jaren m’n best gedaan een goede combinatie te vinden. Het resultaat is Mountview’s Merkmodule.
De module behandelt het brede scala aan vraagstukken, dat je tegenkomt als je je marketing effectiever wilt maken.
Inhoudelijk, maar praktisch
De basis is een verzameling van onderzoeken, modellen en slimme methodieken, die ik in de loop van de jaren heb verzameld.
Maar ik merkte dat veel materiaal best hoogdrempelig is om te gebruiken. Daarom heb ik het puntig, intuïtief en interactief gemaakt.
De module is daardoor zowel inhoudelijk, als praktisch geworden. Je kunt er snel gefundeerde keuzes mee maken. Hierboven vind je een impressie.
Iedereen in de organisatie mee
Een tweede voordeel is, dat door de eenvoudige opzet iedereen in de organisatie betrokken kan worden.
Letterlijk van directie tot office-manager. Dit haalt merkdiscussies uit de academische hoek. Zo los je gelijk een ander probleem op, dat je vast wel kent: hoe krijg je de organisatie mee in je beleid?
Prototypes
Een derde voordeel speelt in op het ‘la-effect’. Nadat keuzes zijn gemaakt, belanden ze vaak in de la.
Niemand weet precies wat er mee moet gebeuren en niet iedereen blijkt dezelfde interpretatie te hebben. Het blijft bij abstracte beschrijvingen, die zweven in organisatie.
Dit wordt voorkomen door keuzes gelijk tot leven te brengen. De uitkomsten van de Mountview’s Merkmodule worden direct naar prototypes vertaald: schetsen van communicatie, services of producten, zoals hieronder afgebeeld.
Tastbaar
Het mooie van de prototypes is dat een gedachte heel tastbaar wordt. En de consequenties worden voor iedereen duidelijk.
Dit maakt een verrassend verschil. Prototypes verdwijnen niet in de la, ze gaan rond in de organisatie.
Immers, het is voor iedereen fijn om aan de slag te gaan met een concreet concept.
Testen
De schetsen zijn daarbij direct te testen, intern en extern. Dit kan bijvoorbeeld online, zoals hieronder.
Zo weet je direct of een aanname hout snijdt en welke benadering het beste werkt.
De meeste bedrijven komen hier pas achter nadat ze een flink aantal stappen, plus een boel geld, verder zijn. Onderzoek wordt meestal gedaan nadat de campagne, producten of diensten grotendeels ontwikkeld zijn.
Onderwerpen
Onderwerpen die de module behandelt zijn onder meer Positionering, Propositie, Doelgroep, Behoeftes, Kleurgebruik, Signatuur, Herkenbaarheid, Gedragsbeïnvloeding, Storytelling en Innovatie.
Ofwel, de zaken waarvan ik heb geleerd dat ze belangrijk zijn voor een sterk merk.
Live demo?
Wil je meer weten? Stuur een bericht! Ik geef je graag een live demo.