Het kost wat leestijd (32 minuten om precies te zijn). Maar dan heb je ook wat. Dit artikel van Azeem Azhar geeft een uitgebreide beschouwing van uitdagingen van vandaag. En de rol die technologie hierin speelt.
In het kort een aantal interessante punten (die lees je in 1 minuut).
Software eats the world
De grootste bedrijven zitten vandaag vrijwel allemaal in digitale technologie.
Exponentiële groei
Dit komt omdat een kenmerk van digitale technologie exponentiële groei is: de groei gaat steeds sneller. Dit is terug te zien in de spectaculaire efficiencyslag van groene technologie, zoals zonnepanelen. Maar helaas ook aan de hoeveelheid vis die we uit de oceaan halen.
Lees in dit kader ook het boek van Yuri van Geest over exponentiële organisaties.
Vier grote veranderingen
Onze maatschappij heeft daardoor met 4 grote veranderingen te maken.
1. Verandering gaat sneller. Vroeger deed een nieuwe technologie er tientallen jaren over om mainstream te worden. Dankzij exponentiële groei gaat dit steeds sneller. Illustratief is dat succesvolle startups steeds sneller een miljoen gebruikers behalen.
2. Dingen gaan steeds efficiënter. In de jaren 1980 waren er 25 mensen nodig om een miljoen dollar aan waarde te creëren. Nu zijn dat er nog maar 6.
Het is niet ondenkbaar dat er straks miljoenenbedrijven zijn zonder mensen in dienst, bijvoorbeeld omdat gebruik gemaakt wordt van AI.
3. We leven steeds meer in bubbels. Het bekende verhaal: als je links denkt, kom je vrijwel alleen maar links nieuws tegen. En vice-versa.
4. De ongelijkheid groeit. De rijkste 0,1% van de wereld wordt steeds rijker. Tegelijkertijd wordt de waarde die arbeid creëert steeds kleiner.
Ofwel, mensen zijn steeds minder nodig om geld te verdienen. Dit geldt voor allerlei regio’s in de wereld.
De nadelen
Kortom: technologie is mooi en spannend. Maar er zit ook aantal consequenties aan, die onze wereld niet per definitie mooier maakt.
En de groep mensen, die daar de nadelen van ervaart, wordt alleen maar groter. Kijk naar buiten en je zit de consequenties in het politieke landschap.
Lees hier het hele artikel. Een aanrader, want het doet nog veel meer interessante constateringen.
Weer een tip van Marco van Heerde.