Merken zijn niet correct gewaardeerd. Net als huizen en leningen. En daarmee verschijnt de volgende ‘kredietcrisis’ aan de horizon. Dat is zo ongeveer het motto van het boek The Brand Bubble.
De schrijvers gebruikten Brand Asset Valuator. Dit instrument van Y&R onderzoekt de waarde van bekende merken.
Hun conclusie: merken blijken niet genoeg in staat toegevoegde waarde te creëren. Ze worden niet gewaardeerd door consumenten, zijn niet onderscheidend en zijn niet in staat een hogere prijs te rechtvaardigen. Bedrijven waarderen hun merken daardoor hoger dan hun klanten.
De auteurs: “Now, another bubble is hiding in our economy. This bubble represents $4 trillion dollars in S&P market capitalization alone. It’s twice the size of the subprime mortgage market. And it accounts for over one-third of all shareholder value.”
Verder schrijven de auteurs dat het bij marketing niet gaat om consistentie, zoals algemeen gedacht. Het gaat juist om verandering, momentum en energie. Dit leidt tot een structureel andere manier van marketing en brand management.
Eén van de schrijvers legt dit hier uit.
Boeiend bericht – hoe zouden die bedragen uitpakken voor Europa of Nederland?
En, als er een bubbel is, hoe maatschappelijk relevant zou het zijn als de staat de marketeers te hulp schiet. Is marketnig een onmisbare peiler van de economie, zoals makelaars claiemn voor de huizenmarkt?
Als het inderdaad blijkt dat merken veel te weinig waard zijn, dan hebben marketeers hun werk slecht gedaan. Dit maakt ze / ons in mijn optiek erg misbaar…
Groet,
Ingmar