Niet subtiel, wel waar.
Maand: juni 2011
Mooi model: de 5 stadia van online samenwerking
Enkele weken geleden sprak mijn goede vriend – en rolmodel – Koert Bakker op Creative Cities Amsterdam. Bakker werkt bij het Amerikaanse Victors & Spoils, “the first advertising agency that is completely focused on co-creation”.
Onderdeel van zijn presentatie was de stelling dat online interactie tussen fans en merken uit een vijftal stadia bestaat. Ik vond dat een interessant overzicht, ook omdat de diverse termen vaak door elkaar gebruikt worden. Vandaar dat ik het model even gereproduceerd heb, inclusief een voorbeeldcase.
Slik een luidspreker in en versla de Media Markt
Na al die serieuze artikelen is het tijd voor iets luchtigs.
Wat doe je als je wel wilt concurreren met de Media Markt, maar niet het budget hebt? Inderdaad: dan slik je een luidspreker in.
Via Rogenica
AIDA = GROUPON
Niet alles is veranderd in deze dynamische digitale dagen. Veel is hetzelfde op een andere manier.
Maar dit is wel een interessante.
‘Vroeger’ ging iemand door een viertal fases voordat een aankoop werd gedaan. Je kent het AIDA-model vast nog van de schoolbank. Awareness, Interest, Desire, Action. Deze fase zijn meestal van elkaar gescheiden: je hoort van iets, raakt vervolgens geïnteresseerd, wilt het daarna hebben en koopt het uiteindelijk. Hier kunnen jaren overheen gaan, bijvoorbeeld bij een nieuwe auto. Of dagen, als je een reclame ziet van een vruchtenyoghurt.
GROUPON weet deze vier fasen echter voor veel producten in één keer te doorlopen. Je ziet een nieuwe aanbieding, maar de kans is groot dat je nog nooit van het betreffende restaurant, massagesalon of kapsalon hebt gehoord. Je bekijkt het aanbod, evalueert het restaurant, wordt geïnteresseerd, wilt de coupon hebben en koopt deze.
De vier fases zijn er nog wel, maar ze zijn in elkaar geregen tot één.
Uiteraard is dit ook niet echt nieuw. Als je op de markt loopt, een marktman over de amazing snelkookpan hoort praten en je laat overtuigen, gebeurt het eigenlijk ook. Interessant is vooral dat, doordat digitaal kan communiceren, verkopen en leveren tegelijk, het steeds makkelijker wordt voor grote merken om de marktkoopman na te doen ;).