Gemist maar gewaardeerd: Converse Domaination

Leestijd: < 1 minuut

Ik ben een mens, geen machine. Ik snap dingen soms niet, vergeet dingen en heb slaap nodig. En soms mis ik simpelweg iets, iets dat iedereen waarschijnlijk al wist.

Een voorbeeld hiervan is Converse Domaination: een case die een jaartje oud is. Maar ik kwam ‘m net pas tegen en vond hem inspirerend. Dus alsnog de verdiende aandacht ervoor.

De gedachte: er zijn populaire zoektermen in Google (zie Google Zeitgeist) die niet gebruikt worden door adverteerders. Zoals ‘How to Kiss’. Daardoor is het goedkoop een advertentie bij deze term te zetten.

Converse verzamelde een boel van deze termen en begon met een afgestemde advertentiecampagne. Elke advertentie verwees naar grappige mini-site rond het onderwerp. Deze site riep de gebruiker op daarna op om een bepaalde nieuwe term in Google in te voeren, die een volgende advertentie opleverde. Zo werd zoeken een spelletje.

Klinkt dit ingewikkeld? Geen probleem, je bent ook maar een mens. Check gewoon deze video.

Dank aan Koert Bakker.

De inspirerende briefing van Crispin Porter + Bogusky

Leestijd: < 1 minuut

Crispin Porter + Bogusky is een bureau met inspirerende cases. Die zijn het resultaat van een inspirerende werkwijze. En daaraan ligt een inspirerend format voor briefings ten grondslag.

Wat ik vooral interessant vind, is de benadering om bewust spanning op te zoeken. Dit staat haaks op de insteek van meeste merken, om voor een zo groot mogelijke groep aardig te zijn. Een project als Whopper Virgins is hier een goed voorbeeld van.

AT A GLANCE
What is the most relevant and differentiating idea that will surprise consumers or challenge their current thinking of the brand?

TENSION
What is the psychological, social or cultural tension associated with this idea? What makes our target tense about the idea?

QUESTION
What is the question we need to answer to complete this assignment?

TALK VALUE
What about the brand could help us start a dialogue between the brand and our consumers, among our target and/or within pop culture?

Bron: Dan Pankraz Vs. Youth. Met dank aan Koert Bakker.

Interessant: B2B brand-utility die het productieproces verbetert

Leestijd: < 1 minuut

Hoera, een voorbeeld dat toont dat brand-utilities er niet alleen zijn voor hippe lifestylemerken, dat ze verder gaan dan marketingpromoties en dat er ook interessante B2B-toepassingen zijn.

Want schoonmaakbedrijf Hago Next gebruikt smartphones om het productieproces te verbeteren. Schoonmakers kunnen met hun mobiel inchecken op een locatie, de voorraad beheren en calamiteiten doorgeven. Ook kunnen ze hun voortgang bijhouden door in iedere ruimte een QR-code te scannen.

Zo krijgt de medewerker meer controle, omdat deze direct op locatie zaken kan regelen. Het bedrijf ziet precies wie waar aan het werk is en met welk rendement dit gebeurt. En de klant krijgt een exacte urenspecificatie van het geleverde werk.

De case past daarmee mooi in de lijn van het artikel van gisteren: een dienst die niet alleen aan de verwachting voldoet (het domein van klantenservice), maar ook de verwachting verbreedt (het domein van business-development). Hij doet ook denken aan de brand-utility van autoverzekeraar Nationwide, van een tijdje geleden. Nationwide gebruikt smartphones om het gedoe bij een schadegeval te verminderen.

Meer informatie vind je op de site van Somehow, de ontwikkelaars van het concept.