Telkens als ik bij Dawn op bezoek ben, een van Neerlans leukste bureaus, moet ik grijnzen om deze.
Maand: mei 2009
Wacht met meten!
Vandaag sprak ik voor NIMA over merkactivatie.
Een logische vraag: hoe meet je ‘nieuwerwetse concepten’?
Natuurlijk is meten dat belangrijk. Zeker in een recessie.
Maar toch loop ik er gelukkig weinig tegenaan. Ik word er in lezingen vaker naar gevraagd dan bij klanten.
Een goed idee voel je aan je water. De nieuwe, distributieve richting is overduidelijk beter dan de oude. Want er wordt een fundamenteel punt opgelost. En dan ga je ervoor.
Meten komt later. Als het prototype staat. En het enthousiasme een uitlaatklep heeft gekregen. Dan ga je kijken hoe je concept exact gaat aanwenden.
Anders is het dood voordat het geboren wordt.
Meten is er voor ideeën die nauwelijks anders zijn dan wat normaal wordt gedaan. Dan is het relevant te kijken of nieuw 3,25% succesvoller is dan oud.
Want als iemand met een idee komt waarmee duidelijk is dat een rem beter remt, dan ga je die ontwikkelen. En niet meten of hij 40 of 50% beter remt. Dat doe je later, bijvoorbeeld als je de prijs moet bepalen.
13 instrumenten om te luisteren
Het mag inmiddels bekend zijn: een van de belangrijkste elementen van social-media is luisteren.
Hier 13 instrumenten waarmee dat kan.
Google Alerts / Technorati / Jodange / Trendrr / Lexicon / Monitter / Tweetburner / Twendz / TruCast / Radian6 / Techrigy / Collective Intellect
Voor bron en toelichting, zie Marketingprofs.
Nokia geeft ongebruikte concepten weg
Delen wordt belangrijker, schreef Trendwatching.com recentelijk.
In dat kader komt Nokia met een interessante initiatief. Het bedrijf deelt z’n innovaties en geeft de intellectuele rechten weg.
Het motto: beter door een ander gebruikt dan bij jezelf op de plank. Want in de loop der jaren heeft Nokia vele duizenden concepten ontwikkeld die de markt niet hebben bereikt. Daar werd voorheen niets meer mee gedaan. Deze worden nu gedeeld met andere – Finse – bedrijven.
Uitdaging voor hen is om Nokia ervan te overtuigen dat een idee op de juiste wijze verder wordt gebracht. Voor de winnende bedrijven is 5 miljoen euro beschikbaar.
Het programma heet Nokia Technopolis Innovation Mill en duurt drie jaar. Naast Nokia dragen ook Technopolis – een van Europa’s grootste wetenschap- en technologieparken, Tekes – een Fins innovatiebureau en diverse Finse steden het project.
Bron: PSFK