w o e n s d a g  1 1  f e b r u a r i   2 0 0 4
 



s   i   g   n   a   l   e  n         v   a   n         d   e         h   o   r   i   z   o   n

---------------------------------------------------------------------------------------

Grime: niet luxe, wel ranzig

[archief]

Reactie & tegenreactie. Zo werkt het ongeveer met trends en nieuwe ontwikkelingen. Neem dit voorbeeld. Een tijd geleden was het lounge en minimalisme dat de klok sloeg. Duur, luxe en bijzonder. En daarom: niet voor iedereen. In Engeland werden veel jongeren niet toegelaten tot exclusieve house- & loungefeestjes.

De tegenreactie: de jongeren begonnen zelf muziek te maken. Met de Playstation. En andere simpele, goedkope computers. Zolang het maar niet te gelikt klonk.

En daarmee ontstond Grime. Grofweg een combinatie van 2-Step en Hiphop. Qua gevoel vergelijkbaar met de beats van DrumNBass. Zware, donkere bassen en dito vibe. Echt underground dus. Want de naam Grime is niet toevallig. Grime is ranzig, smerig en donker. Met “keepin’ it real” hoog in het vaandel. Het laatste wat Grime wil, is geassocieerd worden met de cheesy mainstream garage.

Piraatradiostations als Rinse FM, Rinse en Déjà Vu promoten de nieuwe sound actief. So Solid Crew, Roll Deep, NASTY zijn belangrijke namen. En een platenzaak als Rhythm Division is een belangrijke distributeur. XL Recordings een relevant platenlabel.

In Nederland probeert onder andere DJ Gomes het Grime-gevoel op de kaart te zetten, bijvoorbeeld met zijn nieuwe clubavond 'Oi!'. 31 januari was het feest voor de eerste keer in de Melkweg. Voor de platen kun je onder andere terecht bij MassiveSoulFood (MSF) op de Nieuwe Nieuwstraat in Amsterdam.

Hiphopper Dizzee Rascal was één van de eerste die met Grime naar voren trad. Hij had vorig jaar zijn grote doorbraak met het bekroonde album ‘Boy In Da Corner’. Maar ook grote namen als de Basement Jaxx doen mee. Hun stelling: “Dance music in general has got really lame recently. Garage still has a groove. I keep up with the grimy stuff cos it excites me, it’s a proper UK sound.” Jaxx werkte in het verleden daarom al samen met Rascal.

Wat betreft de muziek: Grime heeft niet een hele specifieke structuur. Maar er zijn wel vaste ingrediënten. Het gemiddelde tempo is 136+ bpm. Natuurlijk met zware bass. En verhalen over wijven, geweren en drugs. Het hoogtepunt van een grime-avond is ‘slewing’: het ‘dissen’, ‘battelen’ of aftroeven van de concurrentie, denk aan Eminem’s 8 Mile. Interessant is dat Grime eigen slang gebruikt en bewust niet probeer Amerikaanse spreektaal en accenten te imiteren.

Ook leuk: Grime is ‘raciaal representatief’. Waar Hiphop gedomineerd wordt door Afro-amerikanen, is Grime veel meer gemixt. Zwart, wit, Aziatisch, het enige wat van belang is, is street-credibility. Verder zijn de meeste Grimers onder de 22.

Natuurlijk zijn de platenbazen geïnteresseerd. Maar ze worstelen wel wat met de lage leeftijd en het ranzige taalgebruik. En om te begrijpen wat Grime nu precies is.

"I've seen a lot of people at the top end of music who have no idea what's going on in the street," zuchtte de 17-jarige MC Lady Sovereign ooit in de krant The Guardian. "They're asking, 'What's the hottest thing?' And these people are controlling music? Some of them ain't got a clue."

http://www.djgomes.com 
http://www.massivesoulfood.nl
http://www.dizzeerascal.co.uk 
http://www.xlrecordings.com
http://www.garagemusic.co.uk/londonradio.html
http://www.rhythmdivision.co.uk

 

Mister Motley no.1

[archief]

Sinds het begin van deze maand is Nederland een nieuw jongerentijdschriftje rijker: Mister Motley. Het richt zich op jongeren vanaf 15 jaar. En gaat over kunst. Inderdaad, daar interesseren jongeren zich voor. Mits je het goed brengt.

De interesse van jongeren in kunst uit zich momenteel in een groeiende belangstelling voor urban art. Simpel gezegd is dit kunst die zich buiten de musea bevindt, en wel op straat. Denk bijvoorbeeld aan graffiti, grafische vormgeving en alternatieve communicatievormen zoals stickers. Volgens sommigen krijgt urban art dezelfde (commerciële) betekenis in jongerencultuur als extreme sports en dance in het verleden.

Niet geheel toevallig heeft het eerste nummer van Mister Motley dan ook het thema 'Op straat'. Dit thema wordt ingevuld door middel van een keuze van hedendaagse kunstwerken van onder andere Jeroen Jongeleen, Francis Alÿs, Delphine Bedel en Amie Dicke. Ieder nummer van Mister Motley zal een ander thema krijgen en een ander karakter hebben. Zo zal het volgende nummer met het thema 'Family affairs' een veel intiemere sfeer hebben.

Kunst leeft dus bij jongeren. Voorwaarde is dat het wordt gepresenteerd temidden van het leven van de jongere zelf. Zodat het raakt aan onderwerpen die hen bezighouden, het verrassend blijft en niet eentonig wordt.

Dit laatste verklaart ook de naam van het magazine: 'motley' betekent divers, bont, gevarieerd. Op de behoefte aan variatie wordt ook ingesprongen door ander kunstinitiatieven zoals de MuseumN8. Bij de MuseumN8 kunnen jongeren 's nachts zappen langs tientallen musea die veel verschillende ervaringen bieden.

Mister Motley gaat nog een stapje verder door niet alleen een bestaand kunstaanbod op te leuken, maar ook iets met de kunst zèlf te doen. Vooralsnog op kleine schaal. Maar de behoefte is er zeker, ook op grotere schaal.

http://www.mistermotley.nl



It’s all about the network

[archief]

Alles draait om je netwerk. Dat was vroeger al zo. Maar netwerken zijn wel een heel specifiek kenmerk van vandaag. Fris_licht schreef in dat kader over Friendster en Tribe.net. Een professionele variant op deze netwerken is LinkedIn.

Het principe van LinkedIn is vrij gelijk aan dat van de ‘concurrentie’. Alleen meer volgens het principe ‘Jobster’. LinkedIn is de virtuele variant van het Old Boys Network. ‘Leden’ melden zich aan met als doel zakelijke deals te sluiten. Bijvoorbeeld om nieuwe klanten te vinden, maar ook als truc om effectiever te solliciteren.

Bij LinkedIn gaat alles via-via. Stel dat je bijvoorbeeld wilt solliciteren bij Apple. Je toetst ‘Apple’ in op het zoekformulier en maakt een locatiekeuze, bijvoorbeeld ‘The Netherlands’. Vervolgens krijg je een overzicht van mensen die aan Apple gelieerd zijn en in Nederland wonen. Daarna wordt aangegeven of er personen in jouw persoonlijke netwerk zitten, die gelinkt zijn aan mensen van Apple Nederland.

Bijvoorbeeld ‘Pieter’, een oud studiegenoot van een manager bij Apple. Via deze Pieter krijg je dan contact met je potentiële nieuwe werkgever. En mochten de Apple-mensen drie stappen van jouw verwijderd zijn, dan heb je toestemming van twee contacten nodig om een sollicitatie te sturen.

Ofwel, LinkedIn is aan de ene kant een ‘typisch Internet fenomeen’: alles is met elkaar verbonden en met een paar drukken op de knop ben je er. Echter, tegelijkertijd is LinkedIn juist heel gesloten, zoals zo’n Old Boys Network. En dat is een sterke troef. Want andere succesvolle ‘online verbinders’, zoals Hotmail, ervaren een groot nadeel van hun openheid: ‘spam’.

LinkedIn is daarmee een mooie illustratie van een tijdsbeeld. Onze maatschappij krijgt steeds meer de kenmerken van een gated-community: we creëren hekken om onze leefomgevingen. Enerzijds uit angst: waar kun je in het leven na Pim Fortuyn en 9/11 nog op vertrouwen? Anderzijds als reactie op vervlakking.

Want openheid is leuk, maar het betekent wel dat iedereen overal (makkelijk) een onderdeel van kan worden. En daarmee wordt het leven wel erg grijs en verdwijnt de spanning en ‘puurheid’. Vandaar dat juist ‘exclusiviteit’ weer zoveel belangstelling geniet. Zie de hippe winkels die hun Internet-site offline doen, eigentijdse feestjes die op verborgen plaatsen plaatsvinden en de ‘limited-editions’.

LinkedIn heeft zo’n 40.000 leden, waarvan zo’n 700 VPs, meer dan 140 CTOs en zo’n 500 CEOs. Ofwel, mocht je je netwerk wat meer substantie willen geven… check hoeveel stappen jij verwijderd bent van ‘de grote der aarden’.



Super size me

[archief]


De film "Super size me" wordt wel de "Bowling for Columbine" van de voedselindustrie genoemd. En dus moet die gezien worden. Simpeler dan dat kunnen we het eigenlijk niet uitleggen.

Morgan Spurlock was een zeer gezonde en atletische jongeman. Hij besloot als experiment gedurende 30 dagen alleen maar bij McDonald's te eten en op film vast te leggen wat de gevolgen waren voor zijn gezondheid. We vatten samen: ernstige leverproblemen, ruim 12 kilo zwaarder en een cholesterolgehalte dat omhoog schoot van 165 naar 230. Dit alles werd levensecht gedocumenteerd, met echte dokters erbij die zeggen dat het allemaal waar is. O ja, en de gezondheidsproblemen gingen voorbij toen hij weer normaal ging eten. Eet smakelijk!

De officiële reactie van McDonald's: "Consumers can achieve balance in their daily dining decisions by choosing from our array of quality offerings and range of portion sizes to meet their taste and nutrition goals."

I'm lovin' it!

http://www.nypost.com/entertainment/16393.htm


 

Jack Daniel's Rock Nights

[archief]


Vorige zomer schreven we dat de belangstelling voor dance tanende is, terwijl rockmuziek juist populairder wordt. Deze ontwikkeling is al snel opgepikt door de commercie. Vanaf maart 2004 zullen de Jack Daniel's Rock Nights plaatsvinden in het Nederlandse clubcircuit. Het whisky-merk linkt zich namelijk graag aan de mannelijkheid die rockmuziek uitstraalt.

De Jack Daniel's Rock Nights zijn al enkele jaren een begrip voor rockliefhebbers in Duitsland. Vorig jaar was er al een test in Nederland, en aangezien die aansloeg komt er nu een vervolg.

Het concept van de Jack Daniel's Rock Nights is simpel: het publiek maakt kennis met 3 bands, waarna de avond wordt afgesloten door een "Connections Set". Wat dat is? De twee laatste bands zijn enkele dagen opgesloten in een oefenruimte en gaan op zoek naar wat hen bindt - hun helden, inspiratiebronnen en favoriete klassiekers. In de Connections set zullen ze het resultaat van hun chemie laten horen .

In maart zal de spits worden afgebeten door het Rotterdamse The Riplets. Daarna komt League of XO Gentlemen, de nieuwe band van Rudeboy (onder andere. ex-Junkie XL). De hoofdact van de eerste serie is Green Lizard. Leden van Green Lizard en League of XO Gentlemen zullen invulling geven aan de afsluitende Connections set.

In april trapt het Groningse Green Hornet af. Zij geven het stokje door aan the Shavers, door velen bestempeld als de beste Nederlandstalige rock & roll band. Hoofdact van serie 2 is Peter Pan Speedrock, onlangs nog bekroond met een Zilveren Harp. De Connections set zal worden ingevuld door the Shavers en Peter Pan Speedrock.

http://www.leagueofxogentlemen.com
http://www.jackdaniels.com
 

Leuke columns
-------------
 

Iedereen retailer!

[archief]

Jelle de Jonge is Business Development Manager bij EMI Music.

Gaat het dan toch gebeuren? Gaat Nederland massaal zijn muziek kopen via internet? Aan de beschikbaarheid van betaalde downloads zal het in ieder geval niet liggen.

Met de opkomst van de verkoop van digitale muziek, valt direct een trend te ontdekken.

Elke zichzelf respecterende website begeeft zich plotseling op het nog zeer onbekende pad van digitale muziekdistributie. Terwijl platenmaatschappijen en rechtenorganisaties nog dagelijks hun hoofd breken over hoe de online-verkoop gestalte moet krijgen, staan sites in de rij om audiotracks aan te bieden. En niet alleen de grotere portals, muzieksites of online aanbieders van fysieke CD’s. Nee, ook de cola’s, radiostations en banken gaan muziek verkopen op hun websites.

Wat zit hier achter? Denken al deze aanbieders een graantje mee te kunnen pikken van het nog onzekere succes van het downloaden? Willen ze een eventuele hype niet missen en er als eerste bij zijn?

Een ding is zeker. De PR-machine van Apple heeft zijn werk goed gedaan. Zag het er een aantal jaren geleden nog somber uit voor de muziekindustrie, het succes van iTunes in Amerika, zorgde voor een omlag. Inmiddels is iedereen overtuigd van een, op termijn, succesvolle overstap van fysieke naar digitale verkoop.

Er is nog een andere verklaring voor het feit dat de muziekindustrie bijval krijgt uit onverwachte hoek. De koppeling met muziek is erg interessant voor de merkstrategie van bedrijven. Muziek heeft de kracht om een merk lading te geven. Het is dan ook niet voor niks dat veel grote merken zich met muziek willen associëren. Tel hierbij het vernieuwende aspect van legaal downloaden op, en we zien een zeer aantrekkelijk geheel voor alle verschillende partijen.

Daarnaast kost het opzetten van een virtuele muziekwinkel ook niet al te veel moeite en geld. Sterker nog, het kan geld opleveren. Je maakt een deal met een digitale groothandel, die vervolgens alle techniek en de afspraken met de platenmaatschappijen verzorgt. Het enige wat moet gebeuren is het openstellen van een etalage. Als je toch al een goedlopende site hebt, is het aanbieden van tracks een leuke extra service die kan tot een interessante nieuwe geldstroom.

En gemak dient de mens. Je leest een nieuwtje over Britney, die Madonna zoent of over Justin die Janet te kleren van het lijf rukt en een klik verder heb je de mogelijkheid hun laatste hit of inmiddels klassieker te downloaden.

Genoeg redenen dus voor bedrijven om een eigen online muziekwinkel te openen. Terwijl de ene na de andere cd-zaak zijn deuren sluit, springen ze de komende periode op het internet als paddenstoelen uit de grond. Een prettig vooruitzicht voor de muziekindustrie. Je verliest een paar klanten, maar je krijgt er een veelvoud voor terug.

Een nieuwe trend dus. Als eerste signaal dat platenmaatschappijen uiteindelijk aan het langste eind zullen trekken. Zij het in andere vorm, maar muziek als product is springlevend en meer in trek dan ooit!



Netwerken met je consument

[archief]

In November 2002 maakte een Canadese tiener voor zichzelf een filmpje waarin hij als Jedi met een Star Wars zwaard speelde. Een paar maanden later ontdekten 'vriendjes' het onflatteuze filmpje en zetten het op de website Kazaa. Binnen twee weken ging 'Star Wars Kid' de hele wereld over. Inmiddels hebben miljoenen mensen het filmpje gezien en is een hele cult ontstaan.

Dat communicatieboodschappen zich als een olievlek kunnen verspreiden wist u al. Toch zijn er maar weinig marketeers die de stap naar buzz-marketing wagen. Ten onrechte, want buzz-marketing kan heel effectief zijn. Er zijn echter een aantal belangrijke basisprincipes om rekening mee te houden.

1. Slechts een klein deel van het netwerk is belangrijk
Hadden de vriendjes het Star Wars filmpje niet op Kazaa gezet maar op een willekeurige site, dan had niemand er ooit van gehoord. Wiskundigen noemen dit de Power Law, economen de wet van Pareto en in het kort komt het op het volgende neer: 80% van de links is in handen van 20% van de mensen. Dit geldt niet alleen voor de virtuele wereld, maar ook voor fysieke netwerken. Toen in 1996 in Zweden het netwerk van seksuele contacten tussen 2810 willekeurig geselecteerde mensen in kaart werd gebracht, bleek het bijeen gehouden te worden door een paar super-actieve 'hubs'. Een klein deel van het netwerk heeft dus grote invloed. Als veel mensen condooms gebruiken, maar de hubs zitten hier niet bij, dan blijven SOA's zich verspreiden. Een publiekscampagne om de AIDS-epidemie te stoppen zal minder effect sorteren dan een gefocuste benadering.

2. De kracht van zwakke links
Het Star Wars filmpje verspreidde zich explosief omdat het van Kazaa oversprong naar andere netwerken. In netwerk-taal: juist de zwakke links zijn van belang, omdat zij een brug slaan tussen verschillende werelden. Toen Mark Granovetter onderzocht hoe mensen via netwerken aan hun baan waren gekomen, bleek dat de meesten het nieuws niet hadden gekregen via goede vrienden of familie, maar via 'vage' kennissen. Reden: goede bekenden begeven zich in hetzelfde kringetje en horen hetzelfde nieuws.

3. Opinieleiders verspreiden niet
Star Wars Kid had nooit de bedoeling om zijn creatie op internet te zetten. Creators zijn mensen die hun ding doen - het zijn juist anderen die er over praten. Vaak herkennen buzz-marketeers de hubs niet en focusen ze alleen op de creators. Met als gevolg dat nieuws blijft hangen in een klein clubje van 'incrowd'.

We kunnen dus afsluiten met een positief gevoel: buzz lijkt oncontroleerbaar, maar is te managen. Zegt het voort!

Deze column van Koert Bakker is op 27 januari in verkorte versie verschenen in Marketingtribune.




'Generatie X: nix > alles > nix… alles?'

[archief]

Generatie X werd geboren tussen ’66 en ’76 en begon als een kansloos groepje losers. Mensen die weinig met elkaar gemeen hadden. Behalve een nihilistische kijk op het leven. Een diep geworteld gevoel van onthechting in de moderne samenleving. En een afkeer van hippies en yuppies. Beide groepen hadden met gelijkwaardige platheid hun idealen nageleefd en er weinig van terecht gebracht, vond Generatie X.

Dus voor mijn generatie zat er weinig anders op dan maar een beetje cynisch naar de TV te kijken. Met een ‘No Future’ t-shirt. Generatie X werd massaal geofferd aan de economische recessie die er was toen zij van school kwam. Het werd de generatie van ‘slackers’, ‘twentysomethings’, ‘twentynothings’ of de ‘why bother Generatie’. Met de suïcidale Kurt Cobain als grote held.

Jaja, u heeft Douglas Coupland ongetwijfeld eens doorgebladerd en herkent de bovenstaande beschrijving dan waarschijnlijk. Maar… hoe staat het nu met Generatie X? Ik ben er voor u ingedoken.

En wat blijkt? Het verhaal van Generatie Nix kreeg een staartje. Om zich niet mislukt te voelen door de narcistische succesverhalen van de vorige generaties werd ze praktisch en hedonistisch. Ze deed niet aan collectief heroïsme of verzet. Generatie X richtte zich op de niches die de oude generaties bang waren in te vullen, zoals telecommunicatie en computertechnologie. En daar werden ze liever met rust gelaten. Generatie X werd een eigengereide, zeer pragmatische generatie.

En dat werkte. Want nog nooit was er een Nederlandse generatie die zo snel zo’n hoop miljonairs opleverde. En natuurlijk, dat zegt iets over de conjunctuur, maar ook over de – en voor de duidelijkheid, ik quoteer - ‘intelligentie, inventiviteit en wendbaarheid van deze jongeren’. Ofwel, de losers bewezen dat ze hadden geleerd voor zichzelf te zorgen. En zelf kansen te pakken. Hun ‘gebrek aan grote idealen’ had hen strijdbaar gemaakt.

Want, zo meldde Motivaction in Vrij Nederland ooit: 'Het is een optimistische generatie. Een groep die zich niet snel van haar pad laat brengen. Ze zijn zelfverzekerd en bijzonder ambitieus, maar bewegen zich bij voorkeur in een niet-hiërarchische omgeving.’ Generatie X is een generatie van entrepreneurs geworden.

Voor marketeers werd de generatie een ‘hype’ omdat ze zo ongrijpbaar was. Ze wilde niks en deed niks. Niets bleek minder waar. Generatie X liet simpelweg de gebaande paden links liggen. Mijn generatie kenmerkt zich in haar kunde om ‘strategisch te navigeren’. En beperkt zich het liefst tot zijn of haar eigen domein. Een beter milieu begint niet alleen bij jezelf, het eindigt er ook. Zulke mensen zijn duidelijk een lastig te vatten fenomeen.

Kortom: Generatie X bleek juist een succesgeneratie? Nee, dat is niet het punt van mijn verhaal. Wat interessant is, is de golfbeweging van de generatie. Want Het Grote Zelfvertrouwen is inmiddels danig geslonken. De dot-com-bubble is ‘geburst’. De grote angst van veel dertigers is nu ‘Heb ik te vroeg gepiekt?’, zo meldde Intermediair recentelijk. Er blijken niet alleen wegwerpproducten te zijn, maar ook wegwerpmensen.

Generatie X lijkt weer Nix. En zie hier, de quarterlife-crisis is geboren. De welvaart van het vorige decennium heeft er daarbij voor gezorgd dat Generatie X vrijwel onbeperkt kon kiezen. En wie kán kiezen, wíl kiezen. U kent het dilemma waarschijnlijk: ik wil zoveel mogelijk leuke dingen doen, en zoveel mogelijk tegelijk. Dat zorgt voor een hoop stress.

Hoe nu verder met Generatie X? De Telegraaf maakte een ‘in en uit’-lijstje voor 2004 en voorspelde dat ‘creatief zelfstandig ondernemen’ weer ‘in’ komt. De dertigers zijn grootschalig ontslagen door ‘de gebaande paden’. Nu lijken ze weer in niches te duiken. Ze proberen met ‘hun eigen ding’ overeind te krabbelen.

Ofwel, de golf lijkt zich door te zetten, want dit is precies de manier waarop Generatie X na het schoolverlaten op de moeilijke arbeidsmarkt reageerde. Wees dus gewaarschuwd. Het is verleidelijk de dot-com-ondernemers op de hoop van ‘blatende losers’ te schuiven. Maar Generatie X heeft inmiddels bewezen dat het ‘nix’ etiketje net effe te kort door te bocht gaat.

http://www.intermediair.nl/Weekblad/weekblad/november03/49gepiekt.html
http://www.coupland.com
http://www.cobain.com
http://www.vrijnederland.nl/vn/show 
http://www.motivaction.nl 

Deze column van Ingmar de Lange verscheen eerder in Change your Perspective.

 

Trendsharing
-------------

[archief]

Fris_licht vangt signalen op uit de maatschappij via haar wereldwijde netwerk van opinieleiders uit entertainment, mode, kunst, food, etc. Wij stellen dit netwerk aan onze lezers ter beschikking als ogen en oren; in elke editie mag een lezer een vraag stellen.

Deze keer werd de volgende vraag gesteld:

A simple (but ooh so nice) subject: what music do you listen to at the moment?

Kidgoesting (DJ, Amsterdam)
Veel op het DFA label (LCD Soundsystem, The Rapture, etc.) http://www.dfarecords.com

BlackStrobe, Comtron, Ouput Records, Best of Ozzy Osbourne

And a great compilation called: Ivan Smagghe presents Death Disco

Magnus (Iceland)
Heavy metal/saintanic.

Evelien (stylist, The Netherlands)
Nice subject indeed. Love the response from the Icelandic guy: saintanic. Either he's being quite clever or it's just the funniest spellingmistake I've seen in a long time.

This season I have been mostly playing: Nina Simone and Aimee Mann. They're both old favourites, nothing new is exciting me and I'm not really in the party mood. I have been enjoying Goldfrapp for a while, though, and that's pretty recent stuff. I bought the new Air c.d. but I think that will start working better for me when the weather improves. Till that time I'm also playing a lot of old Lloyd Cole and The The. Oh, and Amy Winehouse is pretty cool, too.

Vicky (United Kingdom)
heavy metal, rock.

Rogier (DJ, designer, The Netherlands)
Outkast. The best hip-hop act of the moment.

Ninette (journalist, straight from Los Angeles)
Anything with a heart, a soul and a decent bassline
no hypes-no elektro-no irony.

Kirstin (The Netherlands)
Flemming (We love the Industry), Heather Nova (Storm), Tibetan Incantations (meditative sound of Buddhist Chants), Moloko (Statues).

Martijn (The Netherlands)
I listen to the blowing wind of the wind (without stereo) in my studio. Het waait, het stormt; en in mijn studio tocht het een beetje; de wind fluit om mij heen.

 

En dan eindelijk: het archief.
'Op veler verzoek', het fris_licht archief staat nu online... Vraag niet hoe het kan, profiteer er van...

 



 

 

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|


 

fris_licht archief

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatieve marketingcommunicatie.

t w o_d e g r e e s

a network of networks

Meer weten? Mail Ingmar de Lange

 











 





































 

   

fris_licht archief

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatieve marketingcommunicatie.

t w o_d e g r e e s

a network of networks

Meer weten? Mail Ingmar de Lange

 

 

 

 

 

fris_licht archief

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatieve marketingcommunicatie.

t w o_d e g r e e s

a network of networks

Meer weten? Mail Ingmar de Lange

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fris_licht archief

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatieve marketingcommunicatie.

t w o_d e g r e e s

a network of networks

Meer weten? Mail Ingmar de Lange

 

fris_licht archief

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatieve marketingcommunicatie.

t w o_d e g r e e s

a network of networks

Meer weten? Mail Ingmar de Lange

 

 

 

 

fris_licht archief

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatieve marketingcommunicatie.

t w o_d e g r e e s

a network of networks

Meer weten? Mail Ingmar de Lange

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fris_licht archief

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatieve marketingcommunicatie.

t w o_d e g r e e s

a network of networks

Meer weten? Mail Ingmar de Lange

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fris_licht archief

abonneer jezelf op fris_licht

meld jezelf af

print fris_licht

stuur fris_licht
aan een vriendin


reageer op fris_licht 

 

 

fris_licht wordt
aangeboden door

M O U N T V I E W

een organisatie
voor innovatieve marketingcommunicatie.

t w o_d e g r e e s

a network of networks

Meer weten? Mail Ingmar de Lange

 

---------------------------------------------------------------------------------------