Onderzoek: de klant-bureau-relatie in 2017

Leestijd: 2 minuten

Het leven van een marketingcommunicatie bureau is niet saai. Digitaal heeft een hoop zaken rond de klant-bureau-relatie z’n kop gezet. En daarmee gaat het vrolijk door.

Sterker nog, deze veranderingen gaan alleen maar sneller. Dus is het zaak voor bureaus om goed naar de subtiele signalen in de markt te luisteren. De invloed van technologie en data staat hierbij centraal.

Dat is de conclusie van het Amerikaans rapport van SoDA en Forrester.

Een aantal interessante punten, wat mij betreft:

Digitaal

Digitaal is koning. De helft van de respondenten geeft meer dan de helft van z’n budget uit aan digitaal. Programmatic-advertising is hierbij een belangrijk aandachtspunt. De groei van digitaal lijkt overigens wel wat af te nemen, doordat de markt volwassener wordt.

De term ‘digitaal’ is volgens de respondenten eigenlijk achterhaald als specifiek domein. Digitaal is immers overal en geen apart ‘ding’ meer.

Innovatie

Iedereen heeft het over innovatie. Maar voor bureaus draait innovatie om design-thinking en het oplossen van de praktische problemen die gebruikers hebben.

Voor klanten gaat innovatie meer om de eerste en de nieuwste te zijn. Hierbij vindt 73% van de klanten dat hun organisatiestructuur daar voldoende voor uitgerust is. 48% van de bureaus denkt daarentegen dat diezelfde structuur innovatie juist verhindert.

AI

AI speelt uiteraard ook in dit onderzoek een belangrijke rol. Meer dan 40% van de klanten zegt ‘significant’ meer in AI te willen investeren. 69% van bureaus verwacht een grote invloed van digitale robots.

Consultancy

De toekomst van bureaus ziet er goed uit. Maar reden tot zorg is dat consultancy-partijen als IBM, Deloitte en Accenture grote concurrenten zijn geworden. Deze partijen staan inmiddels bovenaan de lijst waar klanten aan denken als ze innovatieve oplossingen nodig hebben. Daarna komen de digitale mediapartners, zoals Google of Facebook. Bureaus stonden in 2016 nog op plek 1, maar zijn inmiddels gezakt tot plaats 3.

Binnenshuis

Bureaus krijgen ook meer concurrentie van de klanten zelf, die digitale activiteiten vaker binnenshuis laten doen. Bij dit laatste valt over het succes te twisten. Er is veel optimisme en zelfvertrouwen bij klanten. Maar de resultaten zijn nog niet overtuigend.

Projectbasis

Werkzaamheden tussen klant en bureau gaan steeds meer op projectbasis. Hierbij gaat het om een echte samenwerking, de traditionele muur tussen klant en bureau verdwijnt steeds meer.

Behoefte

Bureaus denken dat klanten het belangrijkste vinden dat zij hen strategische expertise bieden. Klanten geven daarentegen aan vooral behoefte te hebben aan expertise rond nieuwe technologie en trends.

Het hele onderzoek

Hier kun je zelf alle bevindingen bekijken. Of download het rapport.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *