Hoera. Vandaag is het succes van de brand-utility officieel.

Leestijd: < 1 minuut

Lang heb ik geschreven over de brand-utility. De gedachte dat merken zich beter kunnen promoten met een nuttige dienst, in plaats van met een vervelende reclame. Vaak is die promotionele dienst gratis.

Digitaal heeft deze gedachte bijzonder schaalbaar gemaakt. Immers, het is vandaag de dag heel makkelijk om een handige service aan een grote groep mensen aan te bieden. En meestal kan dat prima voor niets.

Inmiddels wordt vrijwel iedere startup groot met dergelijke principes. De brand-utility is een logisch onderdeel van hun growth-hacking. Dropbox groeide bijvoorbeeld door gratis opslag weg te geven aan klanten die hun vrienden uitnodigden de dienst ook te gebruiken.

Zojuist stuurde Jorrit Kreukniet mij dit artikel van RTL Z: ‘Waarom gratis betaal-app Tikkie zo waardevol is voor ABN’.

En ineens voelde dit als een mooi moment om te stellen: vandaag is het officieel. De brand-utility is een onmiskenbaar onderdeel van de marketingmix geworden.

Natuurlijk zijn er vele andere voorbeelden, zoals Eneco’s Toon, de gratis snelladers voor Tesla-eigenaar of de opvallende serviceverlening van Cool Blue. En het beste loyalty-instrument van ING is de mobiele app.

Ofwel: misschien een geheel willekeurig moment. En waarschijnlijk ben ik niet de beste jury. Maar ineens voelde ik ‘m. Dus deze dag schrijf ik in m’n dagboek. Plop, met een virtuele bubbel! 🙂

Voor meer over de brand-utility: check deze uitgebreide presentatie op Slideshare.

Waarom ik marketeers minder erg vind dan ‘sex-workers’

Leestijd: 2 minuten

Gisteren ontmoette ik op een diner een kunstenares. Ze vertelde bevlogen over haar drijfveer en hoe ze de wereld een stukje mooier wilde maken. Daarna vroeg ze wat ik deed. Ik vertelde dat ik marketeer ben. En voelde even een stilte.

We staan onderaan de lijst

Het deed me denken aan een Amerikaans onderzoek. Daarin werd gevraagd wat de meest gerespecteerde beroepen zijn. Bovenaan stonden beroepen als chirurg en piloot. Onderaan stonden bezigheden als ‘sex worker’, wat dat ook mag zijn. Maar belangrijker, weer daaronder stond ‘marketeer’.

Nu is dat prima te begrijpen. Marketing staat vaak ook voor gebakken lucht, jokken, de waarheid verdraaien of ronduit misleiden. Maar, zo probeerde ik m’n expertise te verdedigen, dat hangt vooral af van hoe marketing wordt benaderd. Net zoals politici een slecht imago hebben. Maar politiek niet per definitie slecht is.

Mijn verdediging

Ik neem je graag mee in m’n betoog. Misschien handig voor je eigen verdediging. En een beetje om te checken of ik mezelf niets wijsmaak :).

Mijn insteek was, dat als je kunst maakt voor jezelf, dat helemaal prima is en uiteraard een groot succes kan hebben. Maar zodra je wat bewuster gaat nadenken over je publiek, hoe je een bepaald effect kunt bereiken en hoe je de perceptie rond je werk positief kunt beïnvloeden, je in essentie met marketing bezig bent.

Marketing is immers niets meer dan bewust bezig zijn met waardecreatie. En deze waardeperceptie positief beïnvloeden.

Marketing draait niet perse om geld. Want een goed doel heeft ook marketing nodig. Het draait eigenlijk vooral om de kwaliteit van wat je doet, de indruk hiervan en meestal ook om gedrag.

Iedereen is marketeer

In mijn optiek is iedereen eigenlijk een beetje marketeer. Of je nu kunstenaar, bakker, politicus of actieve selfie-maker bent. Dat is niet erg. Zeker niet omdat een goed product vaak zichzelf verkoopt.

Waar marketing fout gaat, is wanneer de focus alleen ligt op de waardeperceptie. Ofwel, wanneer het alleen gaat om net doen of iets bijzonder is, terwijl dat niet zo is. Of als het gaat om mensen te verleiden tot gedrag dat niet goed voor hen is.

Marketeers hebben dus dezelfde valkuil als bij politici. We doen best prima werk. Maar we moeten oppassen met foppen. Als we daar goed op blijven letten, winnen we het vast wel een keertje van de sekswerkers :).