Kunstmatige intelligentie in 7 stappen

Leestijd: 2 minuten

her

Het internet draait om strijd: wie wordt de monopolist van een domein?

Eerst ging deze om bereik: wie wordt het grootste medium? Toen draaide het om ‘search’, daarna om de ‘social graph’: wie verbindt het beste mensen aan elkaar?

Nu gaat de strijd om service: welke partij gebruik je straks om assistentie te vragen? Bijvoorbeeld als je een taxi, pizza of recept wilt. Of als de lichten moeten worden gedimd?

Apple’s Siri? Google Home? Amazon Echo? WeChat? Ik vind dit een bijzonder interessante ontwikkeling. Service is daarmee echt een massamedium aan het worden, zoals ik eerder schreef.

Belangrijk is AI: de mate waarin een computer in staat is je te begrijpen. Dit artikel is leuk leesvoer: welke assistent geeft je superkrachten? Het maakt onderscheid tussen 7 fases.

superpowers

1. Kennis
Intelligentie draait om veel dingen weten. Google heeft hier gewonnen.

2. Begrip
Belangrijk is vervolgens interpretatie: wat bedoel je precies? Dit domein draait om stemherkenning, de herkenning van lichaamstaal, gezichtsherkenning en de vertaling van tekst.

Microsoft zegt dat stemherkenning nu een foutratio van 6.3% heeft. Mensen zitten rond de 4%.

3. Assistentie
In dit domein zitten Amazon Echo en consorten. Hier gaat het om hulp. Wat heb je nodig en hoe kan jouw productiviteit worden vergroot?

Reageren op een hulpvraag is belangrijk, maar pro-activitiet ook: de assistent moet weten wat je nodig hebt, zonder dat je er om vraagt. Bijvoorbeeld een filemelding gebaseerd op de verwachting dat je zo naar huis rijdt.

4. Complexiteit
Intelligentie kan ook complexe informatie terugbrengen tot een eenvoudige kern. Bijvoorbeeld grote juridische documenten vertalen naar een kernachtig overzicht. Of complexe marktinformatie terugbrengen tot een strategisch inzicht.

5. Creativiteit
Dit is het vermogen om tot nieuwe ideeën te komen. Bekende concepten moeten naar nieuwe situaties worden vertaald. Hier wordt druk mee geëxperimenteerd, zoals AI dat een trailer helpt te maken of muziek schrijft.

6. Emotionele intelligentie
Hier ligt één van de grootste uitdagingen: het begrijpen en toepassen van intelligentie om een doel te bereiken. Als mensen worstelen we hier vaak nog mee. De interpretatie van emotie is belangrijk.

De film Her is een goed voorbeeld.

7. Bewustzijn
Hier zit de heilige graag en het Terminator-schrikbeeld. Machines krijgen een bewustzijn. Voorlopig nog flinke toekomstmuziek.

Bij dit alles lijkt de grote uitdaging niet zozeer om slimme apparaten te maken. Maar om ervoor te zorgen dat deze het leven van mensen makkelijker maken. En ons dus ‘superkrachten’ geven.

Ofwel: leuk dat de machine iets kan. Maar gaat een handeling daardoor veel sneller, kost deze een stuk minder moeite of is de uitkomst significant beter?

Druk nu op de Home-knop van je iPhone en vraag Siri een afspraak met een vriend van dinsdag naar woensdag te verplaatsen. En je voelt waar de schoen wringt :).

Lees het hele artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *