Column voor MarketingTribune: Waarom Waarom?

Leestijd: 2 minuten

Gisteren verscheen mijn eerste column voor MarketingTribune.

Waarom Waarom?

Simon Sinek heeft mij geïnspireerd. Net als veel marketingmensen gebruik ik zijn principes graag. Maar stilletjes aan zie ik ook de nadelen van zijn benadering. 

Eerst een opfrisser. Sinek stelt dat een merk zich op drie niveaus moet positioneren: met Wat, Hoe of Waarom.

De eerste is instrumenteel. Wat doen we? We maken computers. De tweede gaat breder. Hoe doen we het? We maken computers die gebruiksvriendelijker zijn. De derde is holistisch. Waarom doen we het? We geloven dat computers mensen creatiever maken.

Waarom staat voor een groter plan. Het geeft op een fundamentele, duurzame wijze richting aan innovatie en past bij een iconisch merk als Apple of Nike. Waarom staat voor de ‘merkreligie’ en is het beste in staat om fans te creëren.

De Waarom-vraag is belangrijk voor een sterk merk en het leukst voor marketeers. Het is mooi de wereld te veranderen met een nieuw geloof. En het is fijn het merkdenken bovenaan de organisatie te zetten.

Het nieuwe koffiegeloof
Maar het gevaar van jaren negentig Oibibio-marketing ligt op de loer. De tijd dat koffie een stijl van leven was en biermerken de kleur wit wilden claimen. Ieder merk had een fanclub en de extensies waren oneindig.
Ofwel, de tijd dat het voor schoenmakers moeilijk was om bij de leest te blijven. Ze gingen er, meestal ten onrechte, vanuit dat de basis op orde was en het onderscheid lag in de hogere vragen.

Lees verder

2 gedachten aan “Column voor MarketingTribune: Waarom Waarom?”

  1. Hoi Ingmar!

    Dank voor je fijne blog weer. Ik denk dat veel mensen dezelfde blik hebben op de materie van Simon. Het is een prachtig verhaal en je weet dat het klopt, maar je kan er in de praktijk te weinig mee. Hoe vaak ik al niet mensen heb gehoord die het geweldig vinden, maar niet begrijpen wat een echte why is. Daar ligt dan gelijk het probleem want dat legt Simon eigenlijk nooit uit, ook niet in zijn boek. Hoewel hij overigens wel pogingen ertoe doet met voorbeelden en verwijzingen naar cultuur.

    Ik pleit dan ook voor een een helderder model wat minder ruimte openlaat voor iedere intepretatie, maar met dezelfde essentie. Zelf heb ik daar een oplossing voor gevonden. Ik noem het dan geen why, how, what,…. maar Hart, Hoofd, Handen. De weg naar gemeenschappelijkheid binnen bedrijven. Begin te begrijpen wie je bent (identiteit) en wat jou beweegt in je hart (waarden en overtuigingen). Want als je niet weet wat je in je hart voelt, zal je hoofd het nooit bedenken en zullen je handen het nooit maken.
    Als je weet wat je in je hart begeeft, kun je dit manifesteren als een reflectie in alles wat je doet. De essentie van sterke Lovemarks bouwen…

    Zie ook mijn presentatie hierover: http://www.slideshare.net/whatifrobert/the-brandification-of-the-world-and-the-humanification-of-brands-hart-hoofd-handen

    Gr.
    Robert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *