Inspiratie: Sainsbury’s snapt sociale media

Leestijd: 2 minuten

Op sociale media hebben grote merken de uitdaging een persoonlijke snaar te raken. Sainsbury’s snapt dit.

Eerder reageerde de Engelse supermarkt briljant op een brief van een driejarig meisje. Dat schreef dat Tijgerbrood eigenlijk Giraffebrood hoorde te heten. Want de vlekken op het brood lijken volgens haar meer op die van een giraffe.

Sainsbury’s reageerde attent met een persoonlijke vriendelijke brief en een waardebon.

“It is called tiger bread because the first baker who made it a looong (sic) time ago thought it looked a bit stripey like a tiger. Maybe they were a bit silly.”

De moeder van het meisje zette de brief enthousiast online en begon een actie de naam van het brood te veranderen. Deze kreeg zoveel bijval, dat Sainsbury’s aan de oproep gehoor gaf.

“In response to overwhelming customer feedback that our Tiger Bread has more resemblance to a giraffe, from today we will be changing our Tiger Bread to Giraffe Bread and seeing how that goes.”

Zojuist reageerde het scherp op een tweet van een bekende Engelse blogger.

Het bedrijf nam ook telefonisch contact op om zich ter verontschuldigen dat “you had to wrestle your way through the sandwich.”

Bron: AdWeek

Uitgebreid rapport: IBM sprak met 1.700 CEO’s

Leestijd: 2 minuten

IBM is de laatste dagen flink naar buiten aan het treden.

Het rapport ‘Leading through Connections’ is een interessant voorbeeld. Het bedrijf sprak met 1.700 CEO’s in 64 landen. IBM doet dit elke twee jaar. Het vatte haar bevindingen samen in een uitgebreid rapport.

Het thema was deze keer verbinding door digitale, mobiele en sociale media. Want de CEO’s verwachten dat technologische ontwikkelingen de grootste, externe invloed zijn op hun bedrijf, nog groter dan economische factoren. Dit zorgt voor een grote behoefte om te netwerken.

Een voorbeeld hiervan is een nieuwe strategie om talent te vinden. CEO’s moedigen werknemers aan om open te zijn. Ze hechten een groot belang aan mensen die delen en samenwerken. Succesvolle organisaties blijken de grootste nadruk op openheid te leggen.

Deze openheid zorgt voor een afname in controle. Dit moet gecompenseerd worden door een grotere nadruk op de gezamenlijke missie en waarden binnen een organisatie te leggen.

Meer dan 70% van de CEO’s vindt een inzicht in individueel consumentengedrag het belangrijkst. Hierin wordt het meeste geïnvesteerd, meer dan financiële analyses, concurrentie-analyses of risicomanagement. Meer dan de helft verwacht dat sociale kanalen voor het primaire contact met hun klanten gaan zorgen.

Samenwerking tussen bedrijven onderling wordt steeds belangrijker. Zo kunnen het beste radicale innovaties worden ontwikkeld. Want het is niet meer genoeg om met een beter product of efficiëntere operatie te komen. De CEO’s zijn erop gericht om compleet nieuwe industrieën te vinden of deze zelfs eigenhandig te ontwikkelen.

Op deze pagina staat meer informatie over het onderzoek. Het rapport van 63 pagina’s is daar gratis te verkrijgen.

Dit is een voorbeeld van een gesprek met de CEO van Shell.

Bron: Stefan Kolle.

Band-Aid maakt kinderpleisters multimediaal

Leestijd: < 1 minuut

Kinderpleisters zijn niet alleen een doekje voor het bloeden. Ze zijn ook een mooie troost die de aandacht van het ongelukje leidt. Een flinke val wordt snel vergeten met een mooie beloning.

Band-Aid heeft dit gegeven eigentijds uitgewerkt. Een speciale app herkent de pleister en opent interactieve spelletjes van de Muppets.

Ofwel: een dubbele beloning voor dezelfde val :).

Bron: @BrandUtility

Zeg Nee tegen Facebook Foldermarketing

Leestijd: < 1 minuut

Ik heb een idee. We gaan langs huizen en vragen zoveel mogelijk mensen hun brievenbus open te zetten.

Dan doen we er dagelijks een nieuwe folder in. Soms over onze producten. Dan weer een personeelsadvertentie. Of een evenementenkalender.

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit. Zolang we maar drie keer per week met een nieuwe folder komen.

Dan vragen we wat mensen van onze folder vinden. En of ze de tuinstoelen misschien leuk vinden. Misschien willen ze wel liever een tuinkabouter op de voorpagina.

Laten we het gewoon doen.

Het maakt niet zoveel uit of dit mensen zijn die wel eens bij ons kopen. Eigenlijk niet eens of ze bij ons in de buurt wonen.

Een open brievenbus is een open brievenbus. Een folder is een folder.

Jongens, ik zeg het je… dit gaat dingen veranderen, zo gaan we mensen bij ons merk betrekken!

(…)

Uiteraard werkt dit niet.

Dus dit dan ook niet op Facebook.