Brand Utility: openbare toiletten via telefoon

Leestijd: < 1 minuut

Charmin is een merk van P&G. Het verkoop toiletpapier in Amerika.

In het kader van de ‘Wat kan ik voor u doen?’-gedachte geef ik het merk regelmatig aandacht. Het biedt al jaren gratis – goed verzorgde – openbare toiletten op drukbezochte plaatsen. Ofwel, een reclame waar je wat aan hebt.

Deze benadering krijgt een eigentijdse variant. Nu biedt Charmin ook de iPhone-applicatie SitOrSquat. Hiermee kun je goede openbare toiletten vinden.

Je kunt zelf nieuwe toiletten toevoegen en toiletten waarderen met maximaal 5 sterren. De applicatie geeft ook aan of het toilet op dat moment open is.

Ofwel, voor ieder product is iets nuttigs te verzinnen. Zelf voor WC-papier.

Bron: Advertising Age

Een marketingles vanaf het strand

Leestijd: 2 minuten

Ondanks dat ik er vaak over schrijf, heb ik hopelijk nooit de suggestie gewekt dat marketing een ingewikkelde zaak is. Het is vooral boerenslimheid. Dat heb ik afgelopen maand weer ervaren.

Ik zat in Brazilië, een beetje om te werken, een beetje om te relaxen. Dat laatste voerde me regelmatig naar het strand. En daar word je een tiental keer per uur benaderd door mensen die iets willen verkopen, ijs, houten boten, beeldjes, nootjes of kleding.

Grappig waren de verkoopstrategieën: die vormden een soort marketing-microkosmos.

De meest voorkomende was de kikkervisjesstrategie: zorg dat je veel opties hebt – kikkers krijgen bijzonder veel jongen – dan komt er heus wel één tot bloei. Hij is makkelijk: loop simpelweg langs een hoop mensen. De meeste mensen negeren je, maar soms heb je beet.

Grofweg een metafoor voor massamedia. Je hoeft je niet in de mensen te verdiepen, je hoeft alleen te weten waar ze zijn.

Een alternatief was die van de hyena: drijf iemand in een hoek en put hem uit. Een verkoper komt voor je staan, drukt je iets in je handen en wacht net zo lang totdat je hard van je hebt afgebeten. Voor mij een variant van telemarketing of pop-ups.

De laatste strategie maakte me blij: die van de olifant – een olifant heeft maar één jong en steekt hier dus al zijn energie in.

Naast mij stelde een verkoper zich beleefd voor aan een echtpaar. Hij vroeg of hij mocht laten zien hoe hij schilderde. Vervolgens was hij een kwartier lang Bob Ross, de TV-schilder. Hij maakte met inspirerende handigheid een afbeelding en was volledig geconcentreerd op zijn werk en zijn publiek. Hij keek niet naar andere mogelijke kopers en haastte zich niet. En hij wekte niet de suggestie dat ze iets moesten kopen, waardoor de mensen zich op hun gemak voelden.

In de vier weken die ik daar kwam, heb ik weinig mensen iets zien kopen. Dus ik hield mijn adem in, omdat ik vurig hoopte dat deze strategie succesvoller was. Want het symboliseerde de wijze waarop ik naar marketing kijk.

Het echtpaar kocht het schilderij, plus drie andere uit de collectie en praatte nog over de ervaring toen de schilder al weg was.

Het moraal is uiteraard simpel: zorg dat je iets te bieden hebt, wees niet opdringerig en steek tijd in je klant. Natuurlijk een cliché. Maar, zoals ik al begon, marketing is niet zo ingewikkeld. De uitdaging is vooral dit consequent te doen, ook als bijvoorbeeld een recessie de druk opvoert. Want in Brazilië is het altijd recessie. En daar werkt het ook.

3 x ‘offline’ Brand Utilities

Leestijd: 2 minuten

Grappig, ineens kom ik op één dag drie ‘offline’ brand utilities tegen. In gewoon Nederlands: merken die iets nuttigs doen met hun communicatiegeld. Maar het internet is zo dominant geworden, dat het fenomeen herontdekt lijkt te worden als offline-varianten van de brand utility.

Via Adpulp: Branded Utility Meet Transportation Infrastructure

“There are an estimated 350 such potholes in America–one for every man, woman and child.

KFC also issued an open offer to mayors of cities nationwide, asking them to describe their city streets’ state of disrepair. “In honor of our “Fresh Tastes Best” campaign, we want to come and Re-“Fresh” your roads!” Roger Eaton, President of KFC says in the letter.”
Via Knowledge Collective: Alpine branded utility

“There’s a bike shop right by my office (…) They installed a bike wash, a free to use water hose so people can hose of their muddy bikes when they come out of the forest. I think that’s a great idea. Another thing that hit me is that I went ‘Wow, a branded utility in the offline world!'”

Via Zeppelin Repair: Branded utility, wait?

“Wurth have been around for ages always there at the top of a lift with a set of screwdrivers to help you adjust your bindings. Another example that ‘branded utility’ has been with us for a while just not under that name.”